Dreigende

Fysiotherapie Nuenen

Bij ons bent u in goede handen

Dreigende borstontsteking

Regelmatig zien we borstvoedende of kolvende moeders die te maken krijgen met hardnekkig verstopte melkkanalen en/of een (dreigende) borstontsteking. Dit veroorzaakt ongemak en kan pijnlijk zijn.

De reguliere behandeling bij verschijnselen van borstontsteking is o.a. het voorschrijven van antibiotica. Antibiotica verstoort de darmflora waardoor er gemakkelijk een schimmelinfectie kan optreden. De schimmelinfectie kan vervolgens spruw veroorzaken bij moeder en kind.

Deze klacht kunnen we behandelen met Ultra-geluid. Deze  behandelmethode is ontwikkeld door een Canadese kinderarts (Jack Newman). Hij behandelde borstontsteking en verstopte melkkanalen bij borstvoedende vrouwen met ultrageluid en rapporteerde hierover zeer positief.

Behandeling met ultrageluid kent in principe geen schadelijke neveneffecten. De behandeling met ultrageluid bestaat uit twee sessies, daags na elkaar en wordt gegeven door een fysiotherapeut. Het is weinig belastend voor de moeder, iedere behandelplek wordt 5 minuten behandeld en het is pijnloos. Meestal is het effect na de eerste behandeling al voel- en zichtbaar. Wanneer na twee behandelingen nog geen effect is opgetreden wordt de behandeling gestaakt. Direct na de behandeling moet u uw kind voeden en/of nakolven. De behandeling wordt door de zorgverzekeraar vergoed indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. Let op: indien er een prothese is geplaatst komt u niet in aanmerking voor deze behandeling.

Het spreekt voor zich dat het opzetten van een studie de nodige voorbereiding kost en daarom behandelen we vrouwen op dit moment met ultrageluid-therapie enkel omdat tot nu toe de resultaten zo bemoedigend zijn. Maar we hopen in de nabije toekomst deze behandeling wetenschappelijk onderbouwd uit te kunnen voeren.

Nog een belangrijke opmerking: wanneer u problemen ondervindt met het geven van borstvoeding en/of regelmatig last heeft van verstopte melkkanalen en/of (dreigende) borstontsteking is het aan te bevelen om hiervoor deskundige hulp in te schakelen van een lactatiekundige of verloskundige. Zij kan samen met u bekijken wat voor een achterliggend probleem hier aan ten grondslag ligt.

Voor meer informatie en voor het maken van een afspraak kunt u terecht bij:

Fysiotherapie Nuenen:

info@fysiotherapienuenen.nl

Tel.: 283 5873